vrijdag 25 februari 2011

Juliette van de Walle


Waterballet
Door: Juliette van de Walle

Het Beeld (themaopdracht: Humor)
Waterballet
Synchroonzwemmen bekijken geeft een vervreemdend effect. De zwemsters maken figuren in het water alsof ze één lichaam zijn, bijvoorbeeld een bloem die open en dicht gaat. Het beeld Waterballet bestaat uit twee synchroonzwemsters die letterlijk één zijn geworden. Ze houden elkaars armen vast en hun lichamen (zonder benen) zijn aan elkaar verbonden. Ze hebben veel plezier, zonder zich iets aan te trekken van de buitenwereld.
Biografie Juliette van de Walle
Juliette van de Walle (Sas van Gent, 1971) is op 16-jarige leeftijd een kunstopleiding in Antwerpen gaan volgen. Ze heeft daar de afstudeerrichtingen Plastische Kunsten en Decor- en Standenbouw afgerond. Daarna is ze naar Rotterdam vertrokken, waar ze beelden ging maken. In 1996 is ze afgestudeerd aan de Kunstacademie van Rotterdam. In 2005 is Juliette van Den Haag naar Monster verhuisd. Ze houdt zich bezig met kunstprojecten en tentoonstellingen door het hele land en is daarnaast werkzaam als docente Beeldende Kunst voor verschillende organisaties.


De eerste lener:


Tessa Droog



In-zicht

Door: Tessa Droog

Het Beeld (themaopdracht: Kennis)

In-zicht (brons en porselein)

Onze maatschappij is gericht op kennis vergaren. Echter: je hoeft niet geleerd te zijn om wijs te zijn. Gevoelens, ervaringen en inzicht worden vaak onderbelicht. Wijsheid gaat verder dan kennis. In mijn werk wil ik een diepere laag blootleggen. Onder de eerste laag (een open hersen-structuur van brons of bronsglazuur) ligt een poel van ervaringen en
emoties (porselein, gedeeltelijk geglazuurd).


Biografie Tessa Droog

Tessa Droog heeft haar opleiding gevolgd aan de keramiekopleiding SBB in Gouda, waarna ze zich heeft gespecialiseerd in handvormen en glazuren. In haar werk wordt ze geïnspireerd door de natuur (bloemvormen, koralen, schelpen en micro-organismen), architectuur en ook de mens. In haar objecten benadrukt ze het contrast tussen binnen- en buitenkant. Haar werk is te zien in haar galerie aan huis en in galeries en kunstmanifestaties
in andere delen van Nederland, waaronder afgelopen jaar tijdens de keramiekbiënnale in Zeewolde. Haar werk is aangekocht door particulieren, bedrijven en de Stichting Kunstuitleen Rijswijk-Westland. Ook maakt zij werk in opdracht. Zij is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten en van Westlands Kunstenaarscollectief WIT.








Sytske Osório Lobato


Zonder titel
Door: Sytske Osório Lobato – de Jong

Het Beeld (themaopdracht: Liefde)
Zonder titel (albast)

Liefde is onvoorwaardelijk, liefde is blank, liefde is kwetsbaar en transparant. Liefde betekent voor mij beweging, stromen en warmte. Het is een bron, het begin, en heeft een intense schoonheid. Het is een eenheid, is open, onbevlekt en onbaatzuchtig. Het beeld is gemaakt in albast, de vorm is organisch, er is geen begin en geen eind. Het beeld is kwetsbaar, aaibaar en zacht.

Biografie Sytske Osório Lobato-de Jong
Sytske Osório Lobato-de Jong (1962) is na 1 jaar gestudeerd te hebben aan het Conservatorium overgestapt naar de Kunstacademie in Den Haag. Daar heeft ze twee studies gevolgd, Monumentale en Omgevingsvormgeving. Beide zijn Cum Laude afgerond.
In opdrachtsituaties zijn er enkele pleinen van haar hand, en als ‘vrij kunstenaar’ werkt ze aan exposities. Zij is beeldhouwer en werkt voornamelijk in steen. Hiernaast schildert ze en maakt ze grote reliëfs voor aan de wand.  Als docent geeft ze les in eigen atelier en aan het Koorenhuis, dit betreft beeldhouw- en schilderles aan volwassenen en kinderen. De laatste jaren is zij zich ook gaan toeleggen op het maken van persoonlijke gedenktekens en grafmonumenten.




dinsdag 15 februari 2011

Willem Overkleeft


Jaloezie
Door: Willem Overkleeft

Het Beeld (themaopdracht: Jaloezie)
Jaloezie (keramiek op stalen poot)

Mijn beeld heeft twee gezichten, samen verbeelden ze de interactie tussen mensen.
Jaloezie heet mijn interactie. Het heeft twee gezichten, trouw en ontrouw.
Verborgen in een onderliggende psychische stoornis. Een doodnormaal verschijnsel, dat kan ontstaan in een doodgewone relatie. Jaloezie hoeft niet per definitie te ontaarden in een slechte relatie, het kan deze zelfs naar een hoger plan stuwen en in partners  de liefde doen vlammen. Het is al moeilijk een sluitende, allesomvattende definitie van jaloezie te geven laat staan het te verbeelden in een kunstzinnige vorm. Het is moeilijk een grens te trekken. Wat is gezonde jaloezie en wat is ziekelijke jaloezie?
Twee gezichten in één beeld, "interactie in de mens".  Hoe kom je met jezelf in harmonie?

Biografie Willem Overkleeft
Ik omschrijf mijn kunstenaarschap als een zoektocht naar vrijheid. Vrijheid betekent voor mij dat ik aan niets en niemand verantwoording hoef af te leggen, behalve aan mijzelf.  Ik probeer in mijn werk een balans aan te brengen tussen vorm en kleur. Voel me niet gebonden aan regels als perspectief, lichtval, anatomie, want in mijn perspectief is kunst vrijheid, emotie, schoonheid. Het is voor mij een soort "likken aan vuur". Het verrast mij vaak en ik probeer datzelfde effect te bereiken bij de mensen die het aanschouwen.




De eerste overdracht:


in huis bij de eerste lener